Pages

Thursday, March 18, 2010

Kementerian Tidak Iktiraf Pelajar YIK

Seperti yang dilaporkan akhbar , pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Green Road, Kuching, Sarawak, Gladys Tan Yee Kim (gambar) diumumkan pelajar terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2009 apabila memperoleh keputusan 10A+ dalam semua mata pelajaran.

Tahniah kepada beliau kerana mendapat keputusan yang sungguh cemerlang.Akan tetapi kenapa pelajar yang mendapat keputusan yang jauh lebih cemerlang daripada dia tidak dipilih menjadi pelajar terbaik Malaysia?

Pelajar Maahad Muhammadi Lelaki,Ahmad Harith Bin Zabidi Azhar yang mendapat keputusan 15 A lansung diketepikan.Adakah 10 A lebih banyak daripada 15 A? Tiada lansung laporan akhbar mengenai diri anak bangsa Melayu ini.Kenapa?Adakah kerana dia bukan 'warga kementerian'?Beginilah sikap kerajaan pusat yang bodoh sombong.Tidak mengiktiraf pelajar Yayasan Islam Kelantan,malah sanggup 'mengangkat' anak bangsa lain.Patutla Muhyiddin Yassin beria-ria sangat mahu mengehadkan pelajar untuk mengambil 10 subjek sahaja bagi SPM bermula tahun ini.Dia mahu mengelakkan keaiban dengan menafikan hak pelajar untuk menuntut ilmu.Pemikiran jenis apakah dia?

0 comments: